Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

10 schaduwplanten voor een tuin met veel schaduw

18 februari 2021
Leestijd: 12 minuten

Heb je veel schaduw in je tuin van andere huizen of gebouwen, groeien er bomen of heb je juist schaduw door dichte begroeiing van andere planten? Geen nood, want er zijn genoeg planten die het ook prima doen in de schaduw. Zo kan je toch van een groene en kleurrijke tuin genieten. Vind je het moeilijk om te bepalen welke planten nu juist wel en niet geschikt zijn? Dan helpt deze top 10 van schaduwplanten je zeker op weg!

Top 10

Onthoud goed dat een tuin in de schaduw niet saai en grauw hoeft te zijn. In onze top 10 van schaduwplanten komen groene vaste planten aan bod, maar ook bloeiende schaduwplanten.

  1. 1.
  2. 2.
  3. 3.
  4. 4.
  5. 5.
  6. 6.
  7. 7.
  8. 8.
  9. 9.
  10. 10.
Schaduwtuin met schaduwplanten

1. Japanse zegge

Voor wie het mooi vindt zijn of haar tuin met siergras te vullen is de Japanse zegge, ook wel carex morrowii, een geschikte schaduwplant. Dit siergras groeit compact en is daardoor ook geschikt als bodembedekker. Je kan de carex morrowii prima planten onder heesters en bomen. Of plant de carex morrowii bijvoorbeeld samen met bloeiende planten in een border of rotstuin voor een mooie combinatie. Het siergras blijft groen in de winter en in het voorjaar bloeit de plant met goudbruine pluimen. Zet je het siergras in een pot op een schaduwrijk balkon of terras? Let dan op dat deze pot wel water doorlaat. De plant vergt weinig onderhoud. In februari of maart kan je het dorre en lelijke blad wegknippen. Zo vormt het siergras in het voorjaar weer fris blad. Daarnaast kan je in het voorjaar het gras wat bemesten met Pokon Gedroogde Mestkorrels.

Bekijk de Japanse zegge

2. Maagdenpalm paarsblauw

Een kleurrijke schaduwbloeier is de maagdenpalm paarsblauw, ook wel bekend onder de naam vinca minor. Het is een sterke bodembedekker die het ook in de schaduw goed doet. Tussen februari en mei bloeit de vinca met kleine blauwpaarse bloemetjes. Houd er wel rekening mee dat de vinca minor in de schaduw minder bloemen geeft dan wanneer de plant in de zon staat. Deze bodembedekker is wintergroen en houdt onkruid tegen in je tuin. De vinca minor staat het liefst in een vochtige, humusrijke grond. Het snoeien van deze bodembedekker doe je pas wanneer het gewenste oppervlak begroeid is. Is dit het geval, dan kun je jaarlijks in maart of april snoeien. Knip horizontale stengels weg.

TIP: Staat de vinca minor onder een boom of struik? Let dan op dat er geen afgevallen bladeren op de plant blijven liggen.

Bekijk de maagdenpalm paarsblauw

3. Skimmia

De skimmia is een opvallende schaduwplant die ook in de winter kleur aan jouw tuin geeft. Vanaf september krijgt de plant roodroze bloemtrossen die gedurende de hele winter aan de plant blijven zitten. In het voorjaar gaan de bloemtrossen open en verschijnen er witroze of witte bloemen aan (de kleur is afhankelijk van het soort). Een skimmia blijft laag en komt ook prima tot zijn recht in een wat kleinere tuin. Wist je trouwens dat je deze plant ook als solitaire plant kan planten? Daarnaast komt de skimmia goed tot zijn recht onder hoge heesters en bomen. Plant deze schaduwplant in een voedselrijke, vochtige en goed waterdoorlatende grond. Na de bloei kan je de skimmia wat terugsnoeien.

Bekijk de skimmia

4. Hosta

Een hosta, ook wel hartlelie genoemd, heeft grote (blauw)groene bladeren met soms een bont uiterlijk. Tijdens de bloei steken de witte of paarskleurige bloemen mooi boven deze schaduwplant uit. Houd er rekening mee dat hoe lichter de bladeren zijn, hoe meer zon deze plant kan verdragen. Heb je dus een erg donkere schaduwplek in je tuin? Dan is het verstandig om voor een hosta te kiezen met een wat blauwer blad. Een hosta is zeer winterhard en verdraagt strenge vorst prima. Wel verliest de hartlelie in de winter zijn bladeren. Plant een hosta in een licht vochtige grond die genoeg voedsel bevat. Uitgebloeide stengels kan je wegsnoeien.

Bekijk de hosta

5. Schaduwkruid

Het schaduwkruid, ook wel pachysandra genoemd, groeit goed onder struiken en bomen. Juist in de schaduw blijven de bladeren het mooist van deze bodembedekker. Het schaduwkruid bloeit in het voorjaar met kleine witte bloemetjes. De pachysandra is winterhard en behoudt in de winter zijn bladeren. Zorg voor een humusrijke grond die niet te nat is. Is na een aantal jaren een dicht tapijt ontstaan? Snoei deze dan zodat er weer wat licht bij de planten komt.

Bekijk het schaduwkruid

6. Goudaardbei

Ben je op zoek naar een schaduwplant die jouw tuin veel kleur bezorgt en daarnaast onkruid geen kans geeft? Kies dan voor de goudaardbei, ook wel de waldsteinia ternata! Deze fleurige bodembedekker bloeit van april tot en met juni met felgele bloemen. De waldsteinia ternata is een sterke plant die schaduw goed verdraagt. Bovendien blijft de bodembedekker groen in de winter en is die goed winterhard. De waldsteinia ternata houdt van een goed waterdoorlatende en humusrijke grond die niet te droog is. Vind je de plant te groot worden? Steek in het voorjaar de randen dan af met een schep.

Bekijk de goudaardbei

7. Ooievaarsbek wit

De ooievaarsbek wit, ook wel geranium macrorrhizum 'Album' is een mooie bodembedekker die goed tegen een plek in de schaduw kan. Deze geranium, ook wel ooievaarsbek genoemd, bloeit in mei en juni met mooie witte bloemen. De bloemen van de geranium zijn in trek bij vlinders en bijen. Als de kelkblaadjes in het midden van de bloem ouder worden verkleuren deze naar zachtroze! Deze bodembedekker heeft weinig onderhoud nodig. In het voorjaar kan je de lelijke bladeren en stelen afknippen. Leuk feitje, veel geraniums hebben een opvallende geur, deze geur verspreiden ze om schadelijke insecten op afstand te houden.

Bekijk de ooievaarsbek wit

8. Taxushaag

Creëer een wintergroene haag in jouw schaduwtuin met de taxus baccata. Deze donkergroene haagplant groeit langzaam en behoudt in de winter zijn naalden. Voor vogels biedt de taxus baccata een fijne beschutte plek. Je hoeft deze wintergroene struik weinig te snoeien. Het is wel verstandig te snoeien om de taxus in model te houden. Wij adviseren deze haag twee keer per jaar te snoeien. De eerste keer snoei je vóór 21 juni te gebeuren en de tweede keer vóór eind september. Het snoeien zorgt ervoor dat de haag zich vertakt en mooi dichtgroeit. Na een snoeibeurt raden we aan de taxushaag te voeden met Pokon Conifeer & Taxus voeding.

Bekijk de taxushaag

9. Rhododendron wit

Met de Rhododendron wit vul je jouw schaduwtuin met een forse, sierlijke heester. Deze plant bloeit in het voorjaar namelijk met witte bloemen waarvan de bloemblaadjes zijn getekend met donkerrode vlekjes. De rhododendron is wintergroen en behoudt zijn bladeren in de winter. Plant de rhododendron wit in een humusrijke en luchtige niet kalkhoudende grond die niet kalkhoudend is. Je hebt niet veel onderhoud aan deze plant. Na de bloei kan je de bloemen verwijderen om zeker te zijn van een goede bloei het jaar erop. Is de struik te groot, kort dan de takken wat in en knip wat grote takken er tussenuit. Doe dit na de bloei eind mei. Op gesnoeide takken zullen zich het eerste jaar geen bloemen vormen.

Bekijk de rhododendron wit

10. Witte anemone

De witte anemone, ook wel de anemone hybrida ‘Honorine Jobert’, is een prachtige herfstbloeier die het goed doet in de schaduw. In het najaar bloeit deze bodembedekker met witte bloemen en opvallende gele meeldraden. Houd er rekening mee dat de bloemen wat kleiner zullen zijn dan wanneer de ‘Honorine Jobert’ in de zon staat. Plant de anemoon in een humusrijke en vochthoudende grond, die wel goed water doorlaat. Uitgebloeide bloemstengels kan je voor de winter aanbreekt wegsnoeien.

Bekijk de witte anemone

Tips onderhoud schaduwplanten

Bij planten die je in de schaduw zet is het belangrijk dat de grond goed vochthoudend is. Het is daarnaast raadzaam compost aan de grond toe te voegen, zodat de grond vocht en voedsel beter vasthoudt. Een schaduwplant kan sneller uitdrogen onder een boom of bijvoorbeeld naast een muur. Om uitdroging te voorkomen en verdamping te beperken kan je jaarlijks een laagje houtsnippers, boomschors of compost tussen de planten strooien.

Bekijk hier al onze schaduwplanten.

Geschreven door: Merel Productspecialist