Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Een appelboom planten

14 december 2020
Leestijd: 8 minuten

Bladeren verkleuren en vallen van de bomen, struiken worden kaal en het gras wordt iets minder groen. De herfst is aangetreden. Reden genoeg om nu al te gaan nadenken over hoe je tuin er volgend jaar eruit moet komen te zien. Welke planten haal ik weg en wat wil ik graag nieuw in mijn tuin?

3 verschilende appels

Hoe kies ik een appelboom?

Ben je van plan om een appelboom te kopen dan moet je van te voren weten wat je wilt. Houd dan rekening met de volgende keuzemogelijkheden.

Verschillende appelboom soorten

Maak je keuze afhankelijk van je wensen; een zoete of zure appel, vroege of late pluk, lang of kort bewaren, een appeltaartappel, een moesappel of juist een handappel. Voor al je wensen is er wel een appelsoort te vinden. Zo geven de ‘Jonagold’ en ‘Gala’ zoete appels en geven de ‘Benoni’ en ‘Granny Smith’ zure appels. De ‘Elstar’ is een ideale appeltaartappel en de ‘Sterappel’ is zowel een moesappel als een handappel.

Een zelfbestuiver of niet?

Belangrijk is om te weten of de boom een zelfbestuiver is of niet. Is de appelboom een zelfbestuiver dan zal de boom elk najaar opnieuw appels aan de takken krijgen. Is de appelboom géén zelfbestuiver dan dien je een tweede appelboom in de buurt te planten zodat de bloemen bestuift kunnen worden en de appels zich gaan ontwikkelen. Het is belangrijk dat de kruisbestuiver een ander soort appelboom is.

Patsio vs laagstam vs halfstam vs hoogstam

Appelbomen zijn er in patio, laagstam (stamhoogte van 40 tot 60 cm), halfstam (stamhoogte ongeveer 120 cm) en hoogstam (stamhoogte van ongeveer 180 cm). Het beste is om op basis van je tuingrootte een keuze te maken. Laagstammen en patio’s zijn meer geschikt voor de kleine tuin, heb je een grotere tuin dan zijn de grotere bomen natuurlijk ook geschikt. Wil je met je kinderen appels plukken, kies dan voor een laagstam dan kunnen zij ook bij de appels! Voor het plukken van fruit kun je een handige en veilige fruitplukker gebruiken.

Planten en onderhouden van een appelboom

Een appelboom is vaak lastiger te onderhouden dan een ‘gewone’ boom, maar laat je daardoor niet weerhouden een appelboom in je tuin te planten.

Heb je een keuze voor een appelboom gemaakt, online besteld en nu in huis? Dan is het tijd om een geschikte plek in je tuin te vinden om de boom te planten. Het is belangrijk dat de boom op een zonnige tot half schaduwrijke plek met voldoende beschutting in je tuin komt te staan. Deze plek zorgt er ook voor dat de bloesem tijdens nachtvorst minder kans heeft op beschadiging. Een extra bescherming kun je geven door noppenfolie over de kruin te leggen. Op alle gronden groeit en bloeit de appelboom goed, mits de grond niet te nat en te zuur is. Strooi eventueel kalkkorrels rondom de stam om de zuurgraad te verlagen.

Graaf een plantgat dat ongeveer net zo diep is als de pot waarin je de boom hebt gekregen. Iets groter mag, want dat is goed voor de doorluchting en structuur van de grond. Maak de grond in het plantgat iets los, dit zorgt ervoor dat de boom beter kan wortelen. Maak de kluit goed nat, haal de wortels ietwat los en plaats vervolgens de boom in het plantgat. Gebruik voor een halfstam of hoogstam tenminste 1 maar het liefst twee boompalen om de boom stabiel te houden. Vul het plantgat verder met grond en stamp deze iets aan. Twijfel je over de kwaliteit van de grond? Gebruik dan grond voor bomen en planten van Pokon. Je bent klaar met planten en nu is het nog een kwestie van wachten tot de boom gaat groeien, bloeien en appels geeft!

De appelboom snoeien

Om optimaal van de appels te kunnen genieten dien je de appelboom elk jaar twee keer te snoeien. Zonder snoei blijft de boom groeien en geen appels geven. Snoei dus, want de appels zijn het belangrijkste van je boom!

Snoei de appelboom rond februari of net na het bladval en juni. Snoei op een droge dag. Je snoeit een aantal van de dikke oude en beschadigde takken weg. Zorg ervoor dat er voldoende zonlicht op alle takken kan vallen. Door de wintersnoei zijn er veel waterloten (snel groeiende twijgen) aan de boom gekomen, welke je weg dient te snoeien. Laat een aantal loten zitten, hieraan verschijnen het jaar erop de bloemknoppen. Naast snoeien is het belangrijk dat je de grond rondom boom in het voorjaar ggedroogde koemest geeft voor het stimuleren van de groei en bloei. Het gebruik daarvan proef je uiteindelijk aan de kwaliteit van de appel!

Onderhoudssnoei in het kort

  • • Snoei de takken en twijgen weg die op de stam groeien
  • • Snoei de takken weg die te laag groeien
  • • Snoei de takken weg die ziek, zwak of dood zijn
  • • Snoei de takken weg die naar binnen groeien en andere takken in de weg zitten
  • • Snoei de naar boven gerichte dunnen twijgen weg

Let op dat de boom bloeit op meerjarig hout! Snoei dus niet alle oude takken weg.

Ook bij appelbomen heb je kans op een beurtjaar. Heb je een grote oogst gekregen, dan heb je kans dat het jaar erop de oogst minder is. De boom zal zich herstellen en het jaar erop is de oogst weer ouderwets groot.

Niets is lekkerder dan appels van eigen kweek!

Onderhoud is belangrijk en kan tijd vergen, maar het meest belangrijk zijn de appels. Een ding is zeker, je zult elk jaar opnieuw genieten van heerlijke, zelf gekweekte appels. Niets is immers leuker dan zelf de appels plukken en er daarna van te genieten. Rijpe appels laten gemakkelijk los, dus je weet gemakkelijk wanneer je de heerlijkste appels eet!

Geschreven door: Arnout Productspecialist