Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Beukenhaag planten: Hoe & wanneer starten?

18 februari 2021
Leestijd: 12 minuten

De haagplant die het straatbeeld domineert is de beukenhaag, in het Latijn de Fagus sylvatica genoemd. Al jarenlang is de beuk een populaire plant en dat komt door een aantal voordelen die de beuk heeft in vergelijking tot andere planten.

De beuk...

  1. .

    is op elke gewenste hoogte verkrijgbaar bij aanplant (vanaf 40 cm t/m 250 cm)

  2. .

    behoudt z'n blad in de winter

  3. .

    is een van de voordeligste haagplanten

  4. .

    is het hele jaar beschikbaar

  5. .

    vergt weinig onderhoud

  6. .

    is multi-toepasbaar

  7. .

    is in groen en rood beschikbaar

  8. .

    is eenvoudig (zelf) aan te planten

  9. .

    groeit bijna overal

In dit artikel gaan we dieper in op de genoemde voordelen van de beukenhaag. We sluiten af met wat tips voor het planten van een beukenhaag. Want als je goed kijkt naar de verschillende voor- en achtertuinen waarin de beukenhaag voorkomt, zie je soms prachtige hagen maar zeker ook wat minder mooie. Bovendien leggen we de juiste plantwijze uit. Lees dus dit artikel door voordat je een beukenhaag gaat kopen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je op moet letten voor het allerbeste resultaat.

Instructievideo beukenhaag planten

Wil je alvast een duidelijke instructie van de stappen die je moet doorlopen om een beukenhaag op de juiste manier te planten? Bekijk dan onderstaande video. Meer achtergrondinformatie lees je verder in de blog.

Beukenhaag hoogte maten

Beuken worden gekweekt op een kweekbed, zoals je hier linksboven op de foto ziet. De ene kwekerij zet zoveel mogelijk beuken in de breedte van een kweekbed om het stuk land zoveel mogelijk op te laten brengen. Dus om zoveel mogelijk haagplanten te kunnen leveren. Andere kwekers gaan liever voor meer kwaliteit en zetten daarom de beuken verder uit elkaar.

Hoe verder de beuken op een kweekbed uit elkaar staan, hoe meer (zon)licht er ook onderaan de beuken komt. De ontwikkeling van de zijtakken zal als gevolg daarvan helemaal onderaan de beuk beginnen. Staan de beuken dichter op elkaar, dan begint de vertakking hoger op de stam en dat geeft gaten onderin de haag. Tijdens de kweek zal een beuk die verder uit elkaar staat meer zonlicht opvangen en zich dus veel beter ontwikkelen met als resultaat een vollere beuk.

Dit verschil in kweekwijze is uitgelegd in onderstaande afbeelding:

Beukenhaag verschil in kweekwijze

Verschil beukenhaag en haagbeuk

Naast de beukenhaag is er ook nog de haagbeuk. Vergelijkbare haagplanten, maar toch net even anders. Waarom zou je kiezen voor een beukenhaag of haagbeuk en wat is nou precies het verschil? De beukenhaag is bladhoudend en de haagbeuk bladverliezend. Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen voor je onder elkaar.

Groene beuk

De Latijnse naam van de beukenhaag is Fagus sylvatica. Deze haagplant heeft het hele jaar door blad. Bruin blad in de winter en groen in de zomer. Deze groene beukenhaag is een van de populairste haagplanten.

Bekijk de groene beuk

Rode beuk

De beukenhaag is naast groen, ook in rood beschikbaar. Deze Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ is door zijn dieprode kleur een bijzondere verschijning in je tuin. In het najaar kleuren de rode bladeren bruin. De rode beuk verliest, net als de groene beuk, zijn blad in het voorjaar om ruimte te maken voor de nieuwe knoppen.

Bekijk de rode beuk

Haagbeuk

De haagbeuk, de Carpinus betulus, is een andere haagplant en verliest het blad in de winter.

De haagbeuk doet het beter in drassig gebied en het blad is meer gekarteld dan bij de beukenhaag. Het bruine blad dat er in het najaar aankomt is bij de haagbeuk wat lichter en krult. In het voorjaar heeft de haagbeuk eerder groen blad dan de beukenhaag. De haagbeuk is er alleen in het groen, maar de plantwijze is exact hetzelfde als voor de groene en rode beuk.

Bekijk de haagbeuk

Beukenhaag gunstig geprijsd

In tegenstelling tot andere haagplanten wordt een beuk massaal gekweekt. Deze massa kweek werkt prijstechnisch in jouw voordeel. Je kan kiezen voor een lage haagplant (maat 40 - 60 cm) als je budget beperkt is. Wil je meteen al een haag met meer 'body' dan kies je voor een hogere maat (125 - 150 cm is de meest gekozen maat).

De groene beukenhaag geeft in tegenstelling tot de rode beukenhaag elk jaar zaad en is daarom goedkoper. Het zaad van de rode beuk wordt onregelmatig en soms maar eens per 4 jaar afgegeven. Hierdoor is de rode beuk dus exclusiever en dat werkt prijsopdrijvend. Rode beuken zie je dan ook wat minder. Een mixhaag van groene en rode beuken is ook een optie en geeft een speels kleureffect.

Beuken in pot of in wortelgoed?

Beuken zijn het hele jaar door beschikbaar. Toch is het plantseizoen, van oktober tot en met april/mei, de beste periode voor het aanplanten van je beukenhaag. Met 'het seizoen' bedoelen we de periode dat de beuken in rust zijn, ofwel bruin blad hebben of het blad hebben verloren. De rustfase is het moment dat de beuken hun energie die ze gebruiken om in het voorjaar weer uit te lopen, in de wortels hebben opgeslagen. In die periode kan je de beukenhaag verplanten of probleemloos overplanten in je eigen tuin. Plant niet tijdens periode van vorst, om schade aan de planten te voorkomen. Tijdens het plantseizoen zijn planten in wortelgoed beschikbaar, een goedkoper alternatief.

Wortelgoed

Haagplanten met kale wortel noemen we in kweker termen 'wortelgoed'. De beuken kunnen even (lees max. 24 uur) buiten de grond overleven met kale wortel. Het is echter wel gewenst die tijd zo kort mogelijk te houden. Hoe langer ze uit de grond blijven en hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de kans op uitval.

Wij leveren wortelgoed zo kakelvers vanaf de kwekerij. Bij een tuincentrum of handelaar weet je niet hoe vaak ze al zijn overgeplant en hoe lang ze al buiten de grond staan. Onze ervaring is dat deze beuken een laag percentage van aanslaan hebben en dus verspil je energie als je dergelijke beuken plant. De periode van het wortelgoed loopt van ongeveer oktober tot en met april/mei (afhankelijk van het weer).

Potgoed

Buiten het seizoen kan je nog steeds planten, namelijk met beuken die in pot gekweekt zijn. Dat zijn minstens even mooie beuken, maar duurder. Dat komt omdat ze per stuk in een pot staan in plaats van bij elkaar gebonden zoals bij wortelgoed. Dat neemt bij transport meer ruimte in en ze hebben per stuk aandacht nodig bij het kweken (denk aan het snoeien) in plaats van machinaal op het land, dat veel sneller gaat.

Verschil potgoed en wortelgoed

Tip:

Ons advies is om beuken in het seizoen in wortelgoed te kopen en buiten het seizoen in pot.

Beukenhaag snoeien en onderhouden

Een beukenhaag snoeien doe je bij voorkeur twee maal per jaar. Een keer in het voorjaar rond april en een keer voor de vorst begint in het late najaar. Snoei altijd bij bewolkt weer en het liefst aan het eind van de dag. Sproei eerst de haag helemaal nat, zo gaan de messen van je heggenschaar langer mee. Een goed gereedschap hiervoor is de handmatige heggenschaar premium, voor de kleine hagen en het preciezere werk.

Verschillende toepassingen

Een beukenhaag past overal! Van een stadstuin tot een riante tuin met landelijk karakter. Van een borderrand tot tuinafscheiding of zelfs als beuken boog. Kijk maar eens om je heen en je raakt geïnspireerd door de vele toepassingsmogelijkheden. Daarnaast kan een beuk natuurlijk ook als solitaire boom uitgroeien, leuk voor bijvoorbeeld het begin en eind van je haag.

De beukenhaag past niet alleen in meerdere uitstralingen, maar is ook multifunctioneel. De beuk wordt het meest gebruikt om een afscheiding te maken, zowel laag als op hoogte van zo'n 2 tot 3 meter. Wil je nog hoger, dan passen leibomen ertussen om ook op hoge hoogte een zicht blokkade te maken.

Beukenhaag in de voortuin
Beukenhaag in de achtertuin

Rode en groene beukenhaag

In tegenstelling tot andere haagplanten is het voordeel van de beuk dat er 2 kleuren beschikbaar zijn. Als je kijkt naar taxus, buxus, haagbeuk, coniferen, die zijn er slechts in 1 kleur. Doe er je voordeel mee en kies eens voor rood of wellicht een mix!

Rode beukenhaag
Mix van rode en groene beukenhaag
Groene beukenhaag

Beukenhaag planten

Nu je vrijwel alles over beuken weet komt het belangrijkste, het planten van de haag! Dat is bovendien een leuke tuinkluis en met de juiste voorbereidingen zeker niet moeilijk.

Een enkele of dubbele rij, wat is het verschil?

De beuken kan je op 2 verschillende manier planten. In een enkele of dubbele rij. Afhankelijk van jouw keuze reken je met aantallen per meter uit hoeveel beuken je in totaal nodig hebt. Vanzelfsprekend heb je met een dubbele rij meer beuken nodig, maar daarover dadelijk meer in een schema.

Eerst is namelijk jouw keuze voor plantwijze belangrijk. De meeste mensen denken dat je met een dubbele rij een dikkere haag krijgt, maar dat is slechts deels waar.

Enerzijds krijg je bij een dubbele rij inderdaad een dikkere haag. Maar als je deze dikkere haag strak houdt met snoeien, kan je de dubbele haag ook gewoon 'slank' houden. In theorie kan zelfs een enkele rij net zo dik worden als een dubbele mits je deze wat laat uitdijen door de manier waarop je snoeit. Anderzijds is het wel zo dat je direct een dikkere haag hebt staan met meer volume en dus minder inkijk. Wij zeggen daarom altijd:

Tip:

Wil je direct een dichter resultaat, kies dan voor een dubbele rij. Heb je wat meer de tijd, dan is een enkele rij een alternatief dat minder kost. Als je ruimtegebrek hebt, dan is de gulden middenweg een enkele rij met meer haagplanten per meter.

Groenblijvende haag voorbeelden

Bereken en bestellen beukenhaag

Bereken eenvoudig de juiste hoeveelheid benodigde beuken en totaalprijs met de beuken rekenmachine of bekijk het schema hieronder.

Hoeveel beuken heb je nodig per strekkende meter

Beukenhaag planten stappenplan

  1. 1.

    Graaf een geul met een schop in de juiste afmetingen (zie schema). Breder of dieper mag altijd, want dat bevordert de doorluchting van de bodem.

  2. 2.

    Leg de partij beuken langs de geul of zet ze er alvast in. Op deze manier kan je het aantal evenwijdig verdelen en krijg je geen rare verschillen (de een dicht op elkaar en de ander verder uit elkaar). Het groeit op den duur wel dicht, maar zo vlak na aanplant is het een mooier gezicht als de beuken goed verdeeld zijn geplant. Als je een enkele rij plant leg ze dan aan een zijde. Bij een dubbele rij kan je langs elke zijde 1 rij leggen.

  3. 3.

    Als het aantal goed klopt kan je overgaan tot planten. Het is niet nodig met palen en lint een richting aan te geven. Na plaatsing kun je namelijk nog goed genoeg met het aanstampen simpel wat recht zetten. Maak bij het aanplanten gebruik van Pokon aanplantgrond voor hagen. Deze aanplantgrond bevat de Mycorrhiza schimmel die heel belangrijk is voor het ontwikkelen van de wortels en het aanslaan van de haagplanten. Deze aanplantgrond bevat voldoende voeding voor 100 dagen. Voorzie je beukenhaag ook hierna nog van voldoende voedingstoffen zodat ze mooi en gezond blijven. In onze groenhulp vind je meer informatie over je beukenhaag bemesten.

  4. 4.

    Bewater je planten.

Waar groeit een beuk goed?

Zoals gezegd, een beuk is de moeilijkste niet. Op elke ondergrond kom je de beuk wel tegen. Echter, zoals bij elke plant, kan je de grondsamenstelling van waar de plant van origine vandaan komt het beste zo goed mogelijk nabootsen. De plant gedijt dan het best en dat geeft het gewenste resultaat. Bij een beuk is de beste grond, humusrijke bosgrond (een beukenbos). De beukengrond van Pokon is de grond die qua samenstelling hetzelfde is als beukenbos grond. Een beukenhaag houdt alleen niet van te natte voeten. Wil je een beukenhaag planten aan een oever, dan doe je er verstandig aan om te kiezen voor de bladverliezende variant, de haagbeuk. Deze kan beter tegen een vochtige bodem.

Groenblijvende haag voorbeelden
Geschreven door: Pim Productspecialist