Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Eerste hulp bij bonsai verzorgen

24 april 2020
Leestijd: 8 minuten

Wil je een Oosterse sfeer creëren met een bonsai (boom in pot) in huis of wil je iemand verrassen met zo’n boompje? Dat kan! Wij hebben verschillende bonsai die je als kamerplant in je huis kunt zetten. Van een bolvormige bonsai tot een boompje met een S-vorm die verwijst naar yin en yang, begrippen voor verschillende kanten van het leven zoals kilte en warmte. Of ga je liever voor een bloeiende bonsai? Welke bonsai jij ook kiest, je wilt vast graag weten hoe je dat kwetsbaar ogende boompje verzorgt. Lees daarom deze blog over binnenbonsai!

Eerste hulp bij bonsai verzorgen

Oosterse sfeer met een bonsai boompje

Binnenbonsai voor beginners

De bonsai in ons assortiment zijn binnenbonsai. Binnenbonsai komen uit de (sub)tropen. Ze houden van warmte en zijn dus geschikt als kamerplant. Vaak hoor je dat je groene vingers moet hebben om bonsai te verzorgen. Er zijn echter ook andere factoren die bepalen of je boompje goed groeit. Denk aan de samenstelling van de grond of de plek waar hij staat. Qua verzorging kom je al ver als je vuistregels hanteert bij de snoei en goed oplet dat je boompje niet teveel water krijgt. Koudwatervrees? Kijk dan eens naar de Bonsai Ficus en de Bonsai Sageretia (Chinese pruim). Dit zijn beginnersbonsai die je alleen hoeft te snoeien. Bedraden (draad wikkelen rond takken om ze in een vorm te laten groeien) is niet nodig. Verder kunnen deze bonsai tegen minder daglicht en een binnenklimaat waarin de verwarming vaak aanstaat.

Zet je bonsai in goede aarde

Een goede groei van je bonsai begint met de juiste aarde. Dat klinkt voor de hand liggend, maar bonsai staan vaak in grond met te veel klei. Kleigrond droogt snel uit en wordt al gauw keihard. Wanneer je boompje te snel uitdroogt en de wortels zich niet goed ontwikkelen omdat de grond te hard is, leeft je bonsai niet lang. De bonsai in ons assortiment staan daarom in een mix van gewone potgrond met bonsai-voeding erin en een klein beetje klei. Deze grondmix houdt goed water vast en geeft de wortels van je bonsai de ruimte.

Prikkertest en ’s avonds water geven

Een binnenbonsai heeft water nodig als de aarde droog aanvoelt en drinkt in de winter minder. Dit zijn vuistregels waarmee je bepaalt of je bonsai water nodig heeft. Vind je het toch moeilijk in te schatten? Steek dan een satéprikker in de bonsai-aarde. Duw de prikker door totdat je voelt dat je de bodem van de pot raakt. Prik de prikker niet te dicht bij de stam in de grond om beschadiging van de wortels te voorkomen. Haal de prikker na 10 minuten uit de grond. Is de prikker verkleurd doordat hij vocht heeft opgenomen? Dan heeft je bonsai geen water nodig. Is de prikker net zo droog als voordat hij de grond in ging? Begiet dan het grondoppervlak rond je boompje voldoende. Zorg er wel voor dat je niet zo rijkelijk giet dat het water de pot uitloopt. Een goed moment om water te geven, is in de avond wanneer je de verwarming uitzet of je kamer koeler is. Zo neemt je bonsai de hele nacht rustig water op terwijl de temperatuur in je kamer constant blijft.

Bonsai tips

Snoeitips

Wil je dat je bonsai zijn oorspronkelijke vorm behoudt? Dan moet je hem snoeien. Doe dit in de lente wanneer de sapstroom van het boompje nog niet helemaal op gang is. Neem altijd ruim de tijd voor de snoei! Houd bij de snoei het beeld van een volwassen boom in je hoofd omdat een bonsai te vergelijken is met een compleet boompje maar dan in klein formaat. Gebruik verder deze vuistregels bij de snoei:

  • • Takken die hoger aan de stam zitten, moeten dunner zijn dan takken lager aan de stam. Knip dikke takken hoog aan de stam dus weg.
  • • Zie je 2 takken op dezelfde hoogte uit de stam groeien? Knip dan één van die takken weg.
  • • Knip takken met rare kronkels die de oorspronkelijke vorm van je bonsai verstoren weg.
  • • Knip jonge scheuten tot op 2 bladeren terug.

Je kan er ook voor kiezen je bonsai in vorm te laten groeien door de takken te bedraden. Dat is bij de bonsai in ons assortiment echter niet noodzakelijk. Ga ook eerst bij jezelf na of je al toe bent aan het bedraden van je boompje. Je kan er ook voor kiezen de eerste paar jaar je bonsai alleen te snoeien. Kies je toch voor bedraden? Verdiep je er dan eerst in en gebruik in ieder geval aluminiumdraad dat je makkelijk buigt.

Bonsai snoeien

Geef je bonsai een boost!

Een bonsai geen voeding geven, kan geen kwaad. Maar wie wil nu niet dat zijn boompje er beter uitziet en groeit? Geef je bonsai daarom een extra boost met Pokon Bonsai Voeding. Dien de voeding eens in de 2 weken toe tijdens het groeiseizoen dat begint in de lente en duurt tot de herfst. Let er wel op dat je de voeding goed verdunt met water. Wanneer je bonsai langere tijd teveel voeding krijgt, sterft hij af!

Goed gereedschap

Snoei je bonsai met het juiste gereedschap, dan genezen de wondjes die je tijdens de snoei maakt eerder. Gebruik voor het wegknippen van dikkere takken de knobbeltang. Door de speciale vorm die de bek van deze tang heeft, ontstaat bij het wegknippen van de tak een holle wond die sneller geneest. Voor het wegknippen van takjes en blad kun je een twijgschaar gebruiken.

Bekijk hier meer kamerplanten

Geschreven door: Chevez Productspecialist