Fruit halen in de supermarkt? Welnee, jij kweekt liever je eigen fruit. Dan weet je tenminste precies wat ermee gebeurd is. Bovendien is je eigen fruit verbouwen een hartstikke leuke bezigheid! Herkenbaar? Dan is deze blog over fruitbomen zeker de moeite waard om te lezen.

Of je nu houdt van appels, pruimen of peren. Wij vertellen je graag wat de fruitboom toppers zijn om het lekkerste fruit als resultaat te krijgen en geven je daarnaast plant- en snoeitips. Als kers op de taart hebben wij ook nog lekkere recepten voor jou in petto!

Zelfbestuivende fruitbomen

Top 3 zelfbestuivende fruitbomen

Wij snappen dat je het lastig vindt te kiezen uit al die verschillende soorten fruitbomen. Uiteraard hangt jouw keuze samen met de voorkeur voor een smaak. De één vindt de friszure smaak van een appel heerlijk, terwijl de ander dol is op de sappige en zoete smaak van peren. Hieronder geven wij per fruitsoort een top 3 van zelfbestuivende bomen. Dit houdt in dat je geen andere fruitboom in de buurt hoeft te planten om vruchten te kunnen oogsten. Houd er wel rekening mee dat wanneer je kruisbestuiving toepast, dit een beter resultaat geeft en je een rijkere oogst van vruchten krijgt. Daarom geven we je ook een advies welke fruitsoorten je met elkaar kunt combineren om dat betere resultaat te krijgen.

Appel

Peer

Pruim

Kers

Het planten van een fruitboom

Heb je een jonge fruitboom aangeschaft en wil je die gaan planten? Dan is het belangrijk dat je een juiste standplaats kiest. Zorg ervoor dat de fruitboom op een plek staat waar voldoende zon is. Daarnaast is het van belang dat de grond vruchtbaar is en dat er een goede afwatering is. Een fruitboom heeft de voorkeur voor een plekje uit de wind, maar laat bijvoorbeeld een appelboom ook weer niet te beschut staan. Als een appelboom nat is en niet goed droog waait, krijgt die namelijk infecties. Het is meestal voldoende om beschutting aan de westkant te hebben.

Geef pas geplante bomen voldoende water en mest. Water geef je elke twee weken. Heb je een dwergboom, let dan op dat de grond vochtig is tot tenminste 60 cm diep. Voor grotere bomen geldt een diepte van 90 tot 120 cm. Je kunt compost of stro gebruiken om de grond vochtig te houden. Groeit je fruitboom slecht, voeg dan organische mest toe. Denk aan gecomposteerde mest of compost. Let op: te veel mest kan leiden tot een welige groei van de boom, waardoor de scheuten slap gaan hangen en de fruitboom vatbaar wordt voor ziektes. De vruchten krijgen dan ook een flauwe smaak, zijn zacht en vatbaar voor rotting. Dit wil je dus niet!

In deze video leggen we uit hoe je een boom plant met behulp van boompalen:

Zo snoei je een fruitboom

Snoeien zorgt voor een gezonde en goed producerende fruitboom. Heb je een jonge boom? Dan is vooral vormsnoei belangrijk. Wanneer je dit direct na het planten doet, ontwikkelen de haarwortels zich goed en kan de fruitboom beter voeding opnemen. Staat jouw jonge fruitboom in een pot? Dan is vormsnoei niet nodig. Deze bomen hebben de haarwortels namelijk al in de pot ontwikkeld. Als je fruitboom de juiste vorm heeft aangenomen, kun je onderhoudssnoei toepassen. Haal dode, gebroken, zieke of scheurende takken weg. Takken die door de kroon heengroeien verwijder je ook. Daarnaast kun je waterloten (snelgroeiende twijgen die ontstaan als de fruitboom de neiging vertoont zijn bladoppervlakte te herstellen) en wildopslag (scheuten of twijgen die bij veredelde bomen ontstaan onder de entplaats) weghalen.

Naast vorm- en onderhoudssnoei is een derde vorm vervangingssnoei. Wanneer de vruchtdragende takken zijn afgebogen en de vruchten kleiner zijn, kun je de doorgebogen takken verwijderen. Vaak zie je op de plaats van de buiging al een nieuwe sterke scheut ontstaan die de plaats kan innemen. Is dit niet het geval? Top dan de twijg waardoor er meerdere nieuwe scheuten ontstaan. Van deze scheuten kun je er één gebruiken als nieuwe vruchtdragende tak.

Vuistregel bij het snoeien

De vuistregel die je bij het snoeien van een fruitboom kunt aanhouden, is dat horizontale, langzaam groeiende takken meer bloemknoppen produceren dan verticaal groeiende takken. Om de vorming van horizontale takken te stimuleren snoei je de dominant groeiende takken terug of weg. Dit kan de harttak zijn, maar dit kunnen ook steil groeiende zijtakken zijn die groeidominantie vertonen. Een harttak staat ongeveer in het verlengde van de stam. Snoei bij een appel- of perenboom niet meer dan 20% van alle takken weg. Bij een pruimen- of kersenboom snoei je maximaal 15% van de takken weg.

Fruitbomen snoeien

Hieronder vind je per fruitsoort de beste periode om te snoeien:

  • Appel: een jonge boom tussen januari en maart en een oude boom tussen juli en augustus
  • Peer: een jonge boom tussen januari en maart en een oude boom tussen mei en augustus
  • Pruim: vóór half september, direct na de pluk of na de bloei (eind april en mei)
  • Kers: vóór half september, direct na de oogst

Leuke weetjes

Fruit bevat natuurlijke suikers. Suikers in fruit zijn ook calorieën. Wanneer jij twee stuks fruit per dag eet, krijg je ongeveer 100 calorieën binnen en ben je goed bezig! Dit is namelijk minder dan de meeste andere tussendoortjes. Daarbij komt dat je bij het eten van fruit ook meteen vitamines, mineralen en vezels binnen krijgt.

Wist je dat?

  • ...een appel het populairste fruit is? Daarna komt de banaan en de sinaasappel.
  • ...fruit voor het overgrote deel uit water bestaat?
  • ...de meeste gezonde stoffen bij een appel in de schil zitten?

Hier lik jij je vingers bij af

Fruit recepten

Af en toe zondigen op zijn tijd kan geen kwaad. Verwerk jouw fruit daarom in lekkere recepten! Wat dacht je van een friszoete appel-banaan smoothie of een overheerlijke kersenkwarktaart?

Dit heb je nodig voor de appel-banaan smoothie

  • 1 appel
  • 1 grote banaan
  • 1 grote schep ijs of 2 flinke scheuten melk
  • Eventueel wat suiker

Zo maak je het klaar

  • Schil de appel en de banaan en snijd ze in stukjes
  • Doe het fruit samen met het ijs of de melk in een blender
  • Mix het geheel tot het vloeibaar is
  • Voeg eventueel naar eigen smaak suiker toe

Dit heb je nodig voor de kersenkwarktaart

  • 500 gr ontpitte kersen
  • 50 ml cranberrysap
  • 500 gr volle kwark
  • 250 ml slagroom
  • 160 gr poedersuiker
  • 130 gr bastognekoeken
  • 95 gr biscuits
  • 100 gr roomboter
  • 8 blaadjes gelatine

Zo maak je het klaar

  • Verkruimel de bastognekoeken
  • Smelt de boter in een pan, giet dit bij de koekkruimels en meng het goed door elkaar
  • Bedek de bodem van een springvorm met het koekmengsel en druk het stevig aan
  • Zet de springvorm in de koelkast
  • Laat de blaadjes gelatine 10 minuten weken in een schaaltje koud water
  • Pureer de kersen en klop de slagroom stijf
  • Verwarm de cranberrysap in een pan
  • Haal de pan van het vuur en voeg hier de uitgeknepen gelatine aan toe
  • Roer net zo lang tot de gelatine is opgelost
  • Roer met een spatel de poedersuiker, de slagroom, het cranberrysap en de gepureerde kersen door de kwark
  • Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel de kersenkwark over de bodem
  • Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast