Iedereen heeft zo zijn of haar favoriete buitenmoment. De een gaat er graag op uit, terwijl de ander het heerlijk vindt in zijn of haar tuin te vertoeven met een kopje koffie of een goed glas wijn. Van een groene en klassieke tuin, een oosterse tuin met bamboe, tot een kleurrijke tuin. Houd jij van fleurigheid en maakt kleur jou vrolijk? Bekijk dan onze top 10 van bloeiende vaste planten waarmee jouw tuin een feestje wordt!

Het hele jaar bloeiende vaste planten in je tuin

Wat is er nu mooier dan wanneer je het hele jaar door kunt genieten van een tuin vol bloeiende vaste planten. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat je rekening houdt met de bloeitijd en het aantal zonuren in je tuin. Door voor planten te kiezen met verschillende bloeiperiodes creëer je het hele jaar een bloemenzee. Check ook het aantal zonuren. Heb je bijvoorbeeld plekken in je tuin waar zo’n 6 uur per dag de zon schijnt? Kies dan voor planten die van volle zon houden. Planten voor in de halfschaduw kunnen tegen zo’n vier uur zon per dag.

Kleurrijke tuin met bloeiende vaste planten

Een kleurrijke tuin met bloeiende hortensia's.

Top 10 bloeiende planten

1. Hortensia

De hortensia springt eruit als het gaat om kleurrijke bloeiende vaste planten. Wit, roze, paars, blauw of rood. Zoals je ziet heeft de hortensia een verscheidenheid aan kleuren. Een witte hortensia zorgt voor een rustige en elegante uitstraling. Wil je jouw tuin een magische tint geven? Kies dan voor paars of roze. Ga je liever voor een eyecatcher die flink opvalt? Dan is een blauwe hortensia een goede keuze. Het planten en verplanten van deze rijkbloeiende tuinplant is eenvoudig te realiseren. In de blog ‘hortensia’s planten en verplanten’ vind je een overzichtelijk stappenplan. Wanneer jouw hortensia eenmaal geplant is, komt het snoeien om de hoek kijken. In de blog 'een hortensia snoeien doe je zo’ geven we je snoeitips om zo ieder jaar weer het beste uit jouw hortensia te halen.

Tip!

Zet de hortensia als snijbloem in een vaas. Of laat de bloemen drogen en verwerk deze in een mooi stukje voor op tafel.

2. Lavendel

Vlinders, bijen en hommels, een mediterraan gevoel en een heerlijke geur. Met lavendel geef je jouw tuin een levendige en kleurrijke twist. Lavendel is een bloeiende vaste plant met een mooie dieppaarse kleur. De bloemaren hebben verschillende vormen. Van het voorjaar tot de late zomer geeft deze plant kleur en geur aan jouw tuin. Je hebt dus lang plezier van de paarse bloei. De aren van de lavendel kun je ook gebruiken in bloemstukjes of als bosjes bij elkaar binden om zo je huis te decoreren.

Tip!

Hang of leg een bosje bij elkaar geknoopte lavendel in het toilet voor een verfrissende geur.

3. Camellia

Voor wie van kleurrijk houdt mag een camellia, ook wel Japanse roos genoemd, niet ontbreken in de tuin. Het is een sierlijke struik met een lange en uitbundige bloei van roosachtige bloemen. De kleuren van de bloemen variëren van wit, roze, rood tot lila. Een camellia staat bovendien ook mooi in een pot op je balkon of terras. Aangezien deze bloeiende vaste plant goed winterhard is, geniet je elk jaar opnieuw van prachtige bloemen.

Hortensia, lavendel en camellia als bloeiende vaste planten

De hortensia, lavendel en camellia.

4. Rhododendron

Een rhododendron is een bloeiende vaste plant die een sierlijke en kleurrijke toevoeging voor jouw tuin is. Deze plant kun je aanschaffen in allerlei kleuren, dus kies een kleur die past bij de inrichting van jouw tuin. Het voordeel van de rhododendron is dat het een bloeiende vaste plant is waar je weinig onderhoud aan hebt. Snoeien hoef je alleen te doen wanneer de struik te groot wordt. Wel kun je direct na de bloei de bloemen verwijderen. Dit zorgt ook het jaar erop voor een goede bloei. Wist je dat een rhododendron het ook prachtig in een pot doet?

5. Buddleja

Tover je tuin om in een prachtig vlinderparadijs. De buddleja is een cultivar van de vlinderstruik en bloeit met rechtopstaande kleurrijke bloempluimen. Deze pluimen zijn erg in trek bij vlinders. Het kan dus zomaar dat een witje, de citroenvlinder, de kleine vos of de atlanta een bezoekje brengt aan je tuin. De bloempluimen zijn niet alleen in trek bij vlinders, maar ook bij bijen en hommels. Genoeg levendigheid in je tuin dus om van te genieten!

6. Skimmia

Vind je naast kleur het ook belangrijk dat jouw bloeiende vaste plant sterk is? Kijk dan eens naar de skimmia. De skimmia is namelijk een goed winterharde plant die groen blijft in de winter. In het voorjaar bloeit deze plant uitbundig met geurende bloemtrossen. Aan het einde van de zomer verschijnen de eerste bloemknoppen. Deze blijven gedurende de winter aan de plant zitten. De skimmia is dus ook tijdens de kale en koude wintermaanden een decoratieve plant om te zien!

Tip!

Gebruik de bloemknoppen om een kerststuk mee te decoreren.

Rhododendron, buddleja en skimmia als bloeiende vaste planten

De rhododendron, buddleja en skimmia.

7. Rozenstruik

Kies je voor de rozenstruik, dan ga je voor de koningin onder de bloemen. Dit is een bekende uitspraak voor de roos. Rozen staan het liefst op een plekje in de volle zon. Hoe meer zon een rozenstruik krijgt, hoe rijker de plant bloeit en des te meer je dus van kleur geniet. Ga je voor de rozenstruik, dan is er aan keuze geen gebrek! Of je nu houdt van traditioneel rood, chique wit of vrolijk geel.

Leuk weetje!

De verschillende kleuren rozen hebben een betekenis:

  • Rood: staat voor liefde en respect. Voor de echte romanticus!
  • Wit: staat voor pure en echte liefde en duidt respect voor iemand aan.
  • Roze: staat voor geluk en dankbaarheid.
  • Geel: staat symbool voor intieme vriendschap en verbondenheid.

Wist je dat?

Een roos in cosmetica en parfums al meer dan 3000 jaar wordt gebruikt?

Rozenstruik als bloeiende vaste plant

De rozenstruik.

8. Liriope muscari (leliegras)

Heb jij een rotstuin, een border of wil je de bodem bedekken met kleur? Dan is de liriope muscari, beter bekend als leliegras, echt iets voor jou! Het is een groenblijvende siergrassoort met smalle, donkergroene bladeren. Dit steekt mooi af tegen de bloemaren met paarse bloemetjes. De bloemen lijken op die van de blauwe druif. Het leliegras staat daarnaast mooi in een pot, dus ook met een balkon of terras is de liriope muscari een mooie optie.

9. Magnolia

Ga voor pracht en praal met de magnolia. Deze bloeiende vaste plant heeft mooie grote bloemen. De bloemen lijken op tulpen. Vandaar dat de magnolia behoort tot de tulpenboom- of beverboomfamilie. Een magnolia bloeit in het voorjaar met witte, roze, gele of paarsrode tulpachtige bloemen. Wil je een soort die wat meer opvalt? Kies dan voor een magnolia met stervormige bloemen, ook wel stermagnolia genoemd. Afhankelijk van hoe je de magnolia snoeit, kan de plant uitgroeien tot een sierlijke boom.

10. Kalmia

Wil je iets bijzonders in je tuin waar je buren versteld van zullen staan? Ga dan voor de kalmia, ook wel lepelboom genoemd. Het is een prachtige sierstruik met een rijke bloei van roodpaarse bloemen. Heb je geluk, dan kun je zelfs genieten van trossen met wel 30 bloemen! Maak met de kalmia een kleurrijke border of plant de struik als solitair. Hoe dan ook, je bent verzekerd van een mooi plaatje in je tuin.

Wist je dat?

Een kalmia net als de rhododendron houdt van een vochtige, zure grond? Deze twee planten zijn dus goed te combineren.

Liriope muscari, magnolia en kalmia als bloeiende vaste planten

De liriope muscari, magnolia en kalmia.

Bekijk hier alle vaste planten en kijk voor meer inspiratie op onze pagina met voorbeeldtuinen.