Bamboe heeft een rijke geschiedenis maar sinds het einde van de jaren negentig zie je de bamboe steeds vaker verschijnen in Europese tuinen, zo ook in Nederland. Bamboe wordt hoofdzakelijk gebruikt als afscheiding, als terrasplant, rondom waterpartijen of als solitaire tuinplant.
De afgelopen 20 jaar is het aantal verschillende soorten bamboe snel ontwikkeld. Vandaar dat er steeds meer geschikte soorten zijn voor diverse standplaatsen in de tuin.
Tevens is de bamboe eenvoudig aan te planten en te onderhouden, niets houdt deze alleskunner tegen om zich te vestigen in de de top van de tuinplanten, vooral de Fargesia soorten (polvormende bamboe die niet woekert) zijn erg populair.
Oorsprong van de bamboe
De bamboe (ook wel bekend als bamboo of bambu) kent zijn oorsprong in de oostelijke delen van de wereld zoals China en andere delen van Azië. In deze gebieden komt de bamboe in het wild voor maar bestaan er ook al eeuwenlang plantages. De bamboe wordt gebruikt voor een groot aantal toepassingen, voorbeelden hiervan zijn:
- Muziekinstrument
- Speelgoed
- Bouwmateriaal (oa. hout)
- Touw, garen of kleding
- Consumptie
- Tuin / sierplant
De meest gebruikte bamboesoort op deze plantages is Mosobamboe (een reuzenbamboe) maar deze zien we in Nederland eigenlijk zelden. In Nederland komen vooral Fargesia, Phyllostachys en Pseudosasa voor.
Bijzondere bloei van bamboe planten
Door ontdekkingsreizigers zijn de bamboesoorten verspreid over de hele wereld en muteren en evolueren deze naar weer nieuwe cultivars en soorten.
Dit heeft als gevolg dat veel bamboe planten afstammen van dezelfde “moeder” wat tot bijzondere gebeurtenissen kan leiden:
Een bamboe plant bloeit één keer in de 50 tot 150 jaar en dit gebeurt dan vaak tegelijkertijd met zijn soortgenoten verspreid over een groot gebied zoals bijvoorbeeld Scandinavië of zelfs heel Europa.
Wetenschappers denken dat dit komt doordat al deze bloeiende bamboe planten afstammelingen zijn van dezelfde bamboespruit. Na de bloeiperiode is de bamboe plant zo uitgeput dat hij het vaak niet red om verder te leven en sterft. De bloei van een bamboe is daarom zeer zeldzaam, niet te voorspellen maar daarnaast wel extra bijzonder en mooi.
Diezelfde wetenschap heeft in combinatie met vooruitstrevende bedrijven inmiddels bamboe planten ontwikkelt die niet afstammen van een bepaalde moederplant. Deze klonen zullen daardoor niet in de bloeiperiode van een moederplant meegaan, maar een eigen cyclus ontwikkelen. In deze laboratoria worden extreem goede soorten vermeerderd zoals de Fargesia ‘Jiuzhaigou’ en de Fargesia scabrida ‘Asian Wonder’.
Alle in vitro (laboratorium) vermeerderde bamboe planten blinken uit in uniformiteit, gezondheid, takstructuur, soortechtheid en met een sterke en gezonde groeikracht.
Fargesia ‘Jiuzhaigou’ en de Fargesia scabrida ‘Asian Wonder’:
Bamboe in de tuin
Nieuwe bamboesoorten geven de bamboe veel kansen om toegepast te worden in iedere tuin. Hieronder volgt een overzicht met voorbeelden hoe je bamboe kunt verwerken in de tuin.
Bamboehaag
Een wirwar van groene stengels gecamoufleerd door groene blaadjes, de Fargesia nitida ‘Great Wall’ is het allerbeste voorbeeld van een bamboehaag en zijn bijpassende naam veraadde het al! Deze bamboe is de perfecte struik om te gebruiken als een wintergroene, niet woekerende en zicht afsluitende haag.
Om een bamboehaag te creëren heb je wel wat ruimte nodig. Een plantruimte van ongeveer een meter breed zodat de bamboe zichzelf in zijn eigen habitat kan verjongen door nieuwe scheuten op te laten komen.
Bamboe in pot
Daar zit je dan, genietend van fluisterend geluid, lekker op het terras met een zee van groen rond je heen wanend in een Oosterse sfeer; het ideaalbeeld van een bamboe in pot op je terras.
De Fargesia ‘Rufa’ is de meest geschikte plant om in pot of bak op je (dak)terras te gebruiken. De ‘Rufa’ kan tot zo’n 2 meter hoog worden maar laat zich prima snoeien zodat je de plant of haag kan creëren die je zelf wilt, en dit alles in een kunstmatige bodem.
Tip voor bamboe planten in pot:
Gebruik een goede potgrond met voeding voor bamboe, bijvoorbeeld potgrond Pokon potgrond langwerkend, deze bevat extra voeding en dat is voor een bamboe in pot belangrijk. Je kunt dit eventueel deels mengen met gewone potgrond, en zorg dat de potgrond van voldoende vocht en voedingsstoffen wordt voorzien. De bak dient minimaal 1/3 van de hoogte van de bamboeplant breed en diep te zijn.
Bamboe als solitaire struik
Een tuin vol vlinderstruiken, voorjaarsbloeiers en hortensia's? Doe eens iets anders, een solitair geplante bamboe misstaat niet in menig tuin! De soorten als Phyllostachys humilis en Phyllostachys bisetti zijn visueel aantrekkelijk gezien hun groeiwijze, stam en frisse bladeren. De Phyllostachys soorten vernieuwen hun bladeren jaarrond. Bij deze soorten dient dus het gehele jaar om de 6 tot 10 weken onderhoud gepleegd te worden in de wijze van bladruimen.
Onderhoud en aanplant van bamboe
Bamboe is in een rijtje te plaatsen met grassen en siergrassen echter kenmerkt bamboe zich door zijn holle houtige vormgeving met om de zoveel centimeter een knoop waaraan bladeren of zijtakjes bevestigd zijn (geweest). Tevens zijn de wortels van de bamboe een bijzonder fenomeen, ze zijn ijzersterk en groeien zeer snel.
Doorgaans zijn het alle bamboesoorten die met hun wortels woekeren uitgezonderd van een soort en dat is de Fargesia (pol vormende bamboe). In de aanplant en het onderhoud zijn de Fargesia soorten en de overige soorten dan ook verschillend.
Bamboe planten
Je graaft een dubbel zo groot gat als de pot en zorgt dat de bamboe met de bovenkant van de kluit op maaiveldhoogte komt. Omdat de bamboes in pot worden gekweekt kunnen deze het gehele jaar geplant worden met uitzondering van vorstperiodes. Je zorgt 1/3 van de hoogte die de bamboe gaat bereiken ook als ruimte fungeert voor de breedte, in de lengte richting van een haag kun je de bamboe zo dicht op elkaar plaatsen als je zelf wilt maar gebruik ongeveer dezelfde formule.
De volgende artikelen heb je nodig bij de aanplant van Fargesia (niet woekerende bamboe):
- 1/2 e Pokon potgrond langwerkend
- 1/2 e Pokon potgrond
- Ecostyle Bamboe & Siergras-AZ
- Als je de bamboe in een pot plaatst is een waterschotel in of onder de pot aan te raden
De volgende artikelen heb je nodig bij de aanplant van woekerende bamboe:
Bamboe snoeien
Na de aanplant van elke bamboe zorg je ervoor dat deze voldoende water krijgt, bijvoorbeeld door middel van een vaste sproeier, slanghaspel of met een gieter. Tevens is het van belang dat de bamboe voldoende licht en lucht krijgt. Je kunt een bamboe plant snoeien om hem meer “open” te krijgen door met een scherpe snoeischaar enkele scheuten weg te knippen. Dit doe je helemaal onderaan de plant net boven de aarde. Zorg ervoor dat je niet meer dan 1/3e van de scheuten wegsnoeit om voldoende plant over te houden om voedingsstoffen te produceren voor de vorming van nieuwe takken. Snoeien doe je het best in het voorjaar na de vorst.
De Fargesia robusta ‘Pingwu’ kenmerkt zich door witte knopen/lobben op een felgroene stam wat een heel mooi “zebra-effect’ geeft. Ook in de Phyllostachys soorten heb je kleurende bamboes zoals de Phyllostachys ‘Nigra’ (zwarte stengels) en de Phyllostachys ‘Aurea’ (goudgele stengels). Zo zie je dat zoals eerder gezegd binnen de plantengroep bamboe een grote diversiteit is, ook als je kijkt naar het kleurenpallet.De Fargesia robusta ‘Pingwu’, Phyllostachys ‘Nigra’ en de Phyllostachys ‘Aurea’ op een rijtje:
Winterharde bamboesoorten
Alle bamboesoorten die wij online verkopen zijn winterharde bamboes voor het Nederlandse klimaat. Planten die niet in topconditie zijn kunnen soms toch bezwijken aan de vorst, het is dus belangrijk de bamboe goed te onderhouden. Mindere condities zie je vaak bij planten in een kunstmatige bodem zoals in een pot, hiervoor verdient de verzorging dus extra aandacht. Als het kouder wordt dan -10 is het sowieso verstandig om bamboes in pot te beschermen tegen de vorst omdat de kou ook niet goed is voor vochtige potgrond en voor de pot of bak zelf. Je kunt bamboes beschermen met de daarvoor bestemde afdekhoezen.
Groenblijvende soorten
Bamboe zijn op verschillende manieren groenblijvend. Ze behouden hun blad in de winter, echter worden de bladeren wel natuurlijk vernieuwd, dit gaat per soort in een verschillend tempo. Het creëren van een strak geschoren groenblijvende haag behoort daardoor tot de mogelijkheden, denk hierbij aan de Fargesia nitida ‘Great Wall’. Daarnaast is vooral de dichtheid van de stammen die de bamboe een groenblijvend gevoel geeft.
De Fargesia soort ‘Jumbo’ is een uitstekende plant om als groenblijvend element te fungeren. Het scheren van zo’n haag doe je met een scherpe heggenschaar en zorg dat je het afval direct opruimt met behulp van een bladhark en een kruiwagen. Je kunt het afval verwerken in je composthoop en daarna uitspreiden in de moestuin, ben je gelijk goed bezig!
Elke Vijn
We hebben verschillende snelgroeiende bamboesoorten in ons assortiment die ongeveer 6 meter hoog worden. Wanneer je de zoekfilters aan de linkerkant van de categoriepagina over bamboe gebruikt, kun je snel en eenvoudig de bamboesoort vinden die je zoekt. Daarvoor ga je eerst naar de categoriepagina over bamboe. Zie daarvoor de volgende link:
https://www.tuincentrum.nl/tuinplanten/vaste-planten/bamboe
Aan de linkerkant van deze webpagina over bamboe zie je filters die je kunt gebruiken om de bamboe te vinden die je zoekt. Eén van de filters is 'Maximale hoogte'. Wanneer je bij de filter 'Maximale hoogte' 6 meter aanvinkt, krijg je een overzicht van alle bamboesoorten in ons assortiment die 6 meter hoog worden. Zie de volgende link:
https://www.tuincentrum.nl/tuinplanten/vaste-planten/bamboe/l/6_meter
Bij het kiezen van bamboe is het handig om te weten dat je woekerende en niet-woekerende bamboe hebt. De Fargesia angustissima is bijvoorbeeld een bamboe die niet woekert en waarbij je geen extra maatregelen hoeft te nemen om ongewenste uitlopers van de bamboe in te dammen. Schrik er echter niet van wanneer bij een bamboesoort staat dat deze woekert. Door snoei en worteldoek kun je de groei van de wortels van je bamboe makkelijk beperken.
Heb je nog vragen over bamboe? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Met vriendelijke groeten,
Het Tuincentrum.nl team!