Wat is buxusschimmel?

De buxus kom je tegen in veel tuinen en parken in Nederland. Ze zijn prachtig groen, in elke vorm te knippen, gemakkelijk te onderhouden en zorgen voor een statige look van je tuin. Toch kunnen de bladeren bruin gaan kleuren en de takken zwart. De kans is dan groot dat er een schimmel in je buxus zit.

2 soorten buxusschimmels

  • Cylindrocladium; zwarte vlekken op het blad, gevolgd door het massaal uitvallen van de aangetaste bladeren. Er zullen zwarte strepen ontstaan op de twijgen.
  • Volutella; bladeren verkleuren naar bruin en zullen verdorren. Deze verdorde bladeren blijven aan de struik hangen. Aan de onderkant van elk blad zie je bleekroze schimmelsporen

Hieronder zie je de twee soorten, links de Cylindrocladium en rechts de Volutella

Buxus schimmel

Bestrijden van de buxus schimmel

Zit er een schimmel in jouw buxushaag of buxus bol? Deze is gelukkig eenvoudig te bestrijden met je juiste maatregelen. Dit is belangrijk want de ziekte kan zich snel verspreiden en zo je hele haag aantasten.

Ongeacht welk soort bestrijdingsmiddel je gebruikt is het belangrijk om een aantal zaken in acht te nemen:

  • Zorg voor de juiste grond (buxusgrond) en voedingsstoffen
  • Zorg voor voldoende ruimte rondom de buxus, zodat deze kan drogen door zon en wind na een regenbui
  • Snoei de buxus nooit wanneer deze nat is
  • Snoei de aangetaste takken ruim weg en snoei planten naast aangetaste buxus ook terug
  • Ontsmet de snoeischaar direct na afloop
  • Bespuit de buxus met een bestrijdingsmiddel. Voorkom dat schimmelsporen de verse snoeiwonden infecteren

Geschikt ter bestrijding zijn onder andere:

TOPBUXUS – Health Mix

De TOPBUXUS-health mix is een ideaal middel de buxus gezond te houden en weerbaar te maken tegen schimmels. Door de struik 3 tot 5 keer in te sprayen tijdens het groeiseizoen (maart t/m oktober) voorkom je dat de buxusbladeren gele randen krijgen. Ook kun je de spray gebruiken om de schimmelaantasting direct te stoppen, zorg er wel voor dat je er op tijd bij bent. De takken en bladeren zullen opnieuw gaan uitlopen en zich herstellen.

EcoStyle Vital

Een ander middel wat je kunt gebruiken om de schimmel te bestrijden is de EcoStyle Vital. Al vroeg in het voorjaar spuit je de buxus in, zo verhoog je de weerstand tegen ziektes. De bladeren van de buxus worden afgehard waardoor schimmelziektes minder kans maken. Behandel de struik direct na elk snoeibeurt.

Bayer Buxus twist spray

Ook de Bayer buxus twist spray is een schimmelbestrijdingsmiddel voor onder andere de buxus. Zodra zichtbaar wordt dat de buxus is aangetast, spuit je de bladeren in met de spray. Vaak wordt de buxusschimmel direct aangepakt, indien nodig spray je de bladeren nogmaals in na ongeveer 10 tot 21 dagen.

Buxus schimmel bestrijdingsmiddelen