Het kiezen van een boom voor je tuin is geen makkelijke opgave. Je hebt zoveel soorten en je koopt een boom tenslotte niet als tijdelijke beplanting. Afhankelijk van het doel dat je met de boom hebt, maak je jouw keuze. Met onze bomen keuzehulp helpen we je op weg. Kun jij je vinden in één van onderstaande beschrijvingen? Dan is jouw keuze gemaakt!

Bomen voor een siertuin

Jij wilt een tuin met een hoge sierwaarde. Je vindt het mooi wanneer de bladeren van de bomen een mooie herfstverkleuring hebben of kunt juist genieten van die jaarlijks terugkerende bloesembloei. We hebben voor jou een top 5 van sierbomen samengesteld.

Top 5

 • 1. Magnolia ‘Spectrum’
 • Een prachtige blikvanger met een rijke bloei van roze tulpachtige bloemen. De bloemen kleuren van wit, naar rood en paars. Dit zorgt voor een waar kleurenspektakel.

 • 2. Sierappelboom
 • Een kleine boom met een uitbundige bloesembloei van lichtroze bloesem in april en mei. Na de bloei krijgt de boom kenmerkende sierappels.

 • 3. Sierkers
 • Bloeit van oktober tot en met maart met roze bloesem. Bovendien kleuren de bladeren in de herfst prachtig naar geel, oranje en rood.

  De magnolia 'Spectrum', de sierappelboom en de sierkers

  De magnolia 'Spectrum', de sierappelboom en de sierkers.

 • 4. Amerikaanse esdoorn
 • Een middelgrote boom met prachtig opvallende bladeren. Het blad kleurt in de herfst van groen naar oranjerood. In de winter heeft de esdoorn een mooi wintersilhouet met een grijsbruine, diepgegroefde stam.

 • 5. Lei sierpeer
 • Een leiboom met een rijke bloei van witte perenbloesem. De bladeren krijgen in het najaar gele, oranje en rode herfsttinten. Dit zorgt voor een waar herfsttafereel.

De Amerikaanse esdoorn en de lei sierpeer

De Amerikaanse esdoorn heeft een prachtig herfstblad. De lei sierpeer bloeit rijkelijk met witte perenbloesem.

Vogelvriendelijke bomen

Jij bent een echte dierenliefhebber en bent dol op de aanwezigheid van vogels in je tuin. Door te kiezen voor bomen waar vogels op afkomen, creëer je een vogelvriendelijke tuin. De meidoorn is een hoogstamboom en een voorbeeld van een boom die bij vogels, maar ook bij insecten in trek is. De witte bloemen met meeldraden trekken verschillende insectensoorten aan, waaronder bijen. Na deze bloei verschijnen er besjes aan de bomen. Die bessen zijn een zeer geliefde voedingsbron voor weer allerlei vogelsoorten. Kijk eens bij de crataegus lavalleei, de crataegus monogyna of de crataegus monogyna ‘Stricta’.

De Morus alba ‘Macrophylla’, ook wel witte moerbei genoemd, krijgt later in het jaar vruchten. Zowel de vruchten als de dichte groei van de boom zorgen ervoor dat verschillende vogels en insecten op de ‘Macrophylla’ afkomen. De boom is beschikbaar als hoogstam, maar ook als parasol-/dakboom. Ga je liever voor sierlijkheid? Dan is de sierkers een goede optie. Vogels zijn dol op de kleine ovale steenvruchten die in juni en juli aan de boom verschijnen.

Vogelvriendelijke bomen

De bloesem en de besjes zijn in trek bij vogels en insecten.

Schaduwgevende bomen

Jij vindt het fijn wanneer je tijdens warme, zonnige zomerdagen een heerlijke verkoelende schaduwplek in je tuin hebt. Een parasol- of dakboom zorgt voor een natuurlijke overkapping in je tuin en heeft bovendien een hoge sierwaarde dankzij de dakvorm. Bij een dakboom zijn de takken in parasolvorm geleid en gesnoeid. Hoeveel schaduw een parasol- of dakboom geeft, hangt af van de grootte van het blad. Hoe groter de bladeren, hoe meer schaduw de boom geeft. Een bolboom is ook een voorbeeld van een boom die voor schaduw zorgt. De ronde kroon geeft daarnaast een artistiek uiterlijk.

Wist je dat?Een dakboom geeft meer verkoeling dan een schaduwplek die kunstmatig gecreëerd is.

Schaduwgevende bomen

Dak- en bolbomen zijn ideaal om een natuurlijke schaduwplek in je tuin mee te creëren.

Mediterrane bomen

Jij neemt de vakantiesfeer graag mee naar huis en vindt het leuk een zomergevoel in je tuin te creëren met mediterrane bomen. Dat kan perfect met een olijfboom. De olijfboom op stam bijvoorbeeld, is een mediterrane boom die zijn oorsprong kent aan de oostkant van het Middellandse Zeegebied. Deze boom kan olijven krijgen. Houd er wel rekening mee dat dit in Nederland zelden gebeurt. Mochten er toch olijven aan de olijfboom komen, dan kun je deze niet meteen eten. Ze moeten namelijk eerst een proces van verwerking doorgaan.

Wist je dat?Een olijfboom is geschikt om binnen neer te zetten. Zo kun je ook in huis een mediterrane sfeer creëren.

Mediterrane bomen

De olijf- en palmboom zorgen voor mediterrane en tropische sferen.

Palmbomen in je tuin of in huis

Jij bent meer een fan van tropische taferelen. Palmbomen maken jou vrolijk. De trachycarpus ‘Fortunei’, ook wel windmolenpalm genoemd, komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en kun je zowel binnen als buiten in een pot zetten. Wil jij niet om, maar juist in je huis het graag wat meer laten stralen? Dan is de phoenix ‘Canariensis’ echt iets voor jou. Of je nu de voorkeur hebt voor binnen of buiten. Met deze drie palmbomen ben je ervan verzekerd een stukje tropisch regenwoud je tuin of huis in te halen!

Maak je eigen boomgaard met fruitbomen

Jou lijkt het prachtig om je eigen boomgaard te hebben. De grootte van die boomgaard is afhankelijk van de soort fruitbomen die je kiest (patio, laagstam, halfstam, hoogstam of leivorm). Heb je een groot stuk grond? Dan is het mooi meerdere hoogstam of halfstam fruitbomen naast elkaar te planten. Beschik jij over een kleine tuin? Dan kom je prima weg met een patio of laagstam fruitboom. Loopt het water jou ook al in de mond bij de gedachte aan die lekkere appeltaart, pruimenjam of fruitsmoothie?

Maak je eigen boomgaard met fruitbomen

Kweek je eigen fruit met fruitbomen.

Leibomen als afscheiding

Jij bent iemand die het fijn vindt wanneer je tuin strak is en structuur heeft, maar een decoratief karakter vind je ook belangrijk. Kies dan voor leibomen. Een leiboom is karakteristiek en heeft een landelijke uitstraling. Leibomen creëren een meerwaarde voor jouw huis en tuin. Deze boom is daarnaast prima geschikt om privacy mee te creëren. Wanneer je meerdere bomen naast elkaar op een rij zet, maak je een afscheiding. Ook voorkom je met leibomen doorkijk door het bladerdek. Het voordeel van het kiezen voor een leiboom ten opzichte van andere bomen, is dat de boom minder ruimte inneemt. Dit komt omdat de boom slechts één richting opgroeit.

Wist je dat?Leibomen kwamen vroeger veel voor bij boerderijen en landhuizen. De boom diende als scherm tegen de zon. Na een dag werken tijdens de zomerdagen was het huis ‘s avonds lekker koel.

Leibomen als afscheiding

Leibomen zijn ideaal om een afscheiding mee te creëren.

Beveerde bomen voor een kleine tuin

Je hebt geen grote tuin, maar vind het toch mooi om een boom te planten. Ook voor de kleinere tuinen zijn er geschikte bomen. Beveerde bomen bijvoorbeeld, hebben een kegelvormige groei en blijven daardoor smal. De takken beginnen laag op de stam. Door de smalle groei is een beveerde boom geschikt voor zowel de grote als kleinere tuin. Houd er rekening mee dat dit soort bomen flink in de hoogte kunnen groeien. Snoei dus wel om ze netjes in vorm te houden.

Beveerde bomen voor een kleine tuin

Beveerde bomen zijn door de smalle, kegelvormige groei geschikt voor een kleinere tuin.

Hoogstambomen en wilgen voor een grote tuin

Jij hebt een groot stuk grond tot je beschikking. Misschien woon je wel op een boerderij of heb je gewoon een groot erf. Wanneer je veel ruimte hebt, is het mooi dit te benutten met wat grotere bomen. Hoogstambomen zijn bomen die in je tuin hoogte en diepte aanbrengen. Afhankelijk van jouw voorkeur, kies je een geschikte hoogstamboom. Wil je je tuin graag decoreren en houd je van kleur? Kies dan voor een hoogstamboom met bloesem, zoals de magnolia ‘Spectrum’, de magnolia brooklynensis ‘Yellow River’ en de prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’. Vind je herfstverkleuring belangrijk? Kijk dan naar een hoogstamboom waarvan het blad in de herfst van kleur verandert. Voorbeelden hiervan zijn de acer pacific sunset, de liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ en de Cercis canadensis ‘Forest Pansy’. Voor wie waarde hecht aan groen én een karakteristieke uitstraling komt uit bij de wilg. Wilgen hebben een schilderachtig uiterlijk en een hoge sierwaarde.

Hoogstambomen top 3

Hoogstambomen en wilgen voor een grote tuin

De carpinus betulus, de acer rubrum met een mooie herfstverkleuring en de salix sepulcralis 'Chrysocoma'.

Bomen planten in de tuin

Ben je van plan een boom te gaan planten? Houd er dan rekening mee dat jonge bomen goed moeten kunnen wortelen. Het duurt ongeveer 2 tot 3 jaar voordat een boom zich heeft gezet. Is de standplaats een winderige plek, dan kunnen jonge bomen omvallen of beschadigde wortels krijgen. Wij raden daarom aan boompalen en boomband te gebruiken om jouw boom te verstevigen. Wil je stap voor stap instructie over hoe je een boom plant? Bekijk dan onderstaande instructievideo.

In deze video leggen we uit hoe je een boom plant en waar je op moet letten.

Laat je inspireren op onze pagina met voorbeeldtuinen. Bekijk ook eens ons gehele bomenassortiment.