Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Aanplant advies voor bodembedekkers

24 januari 2024
Leestijd: 7 minuten

Het op de juiste manier aanplanten van bodembedekkers is van vitaal belang voor het succes van je tuinproject. Bodembedekkers zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar spelen ook een cruciale rol bij het behoud van een gezonde tuin. Bodembedekkende tuinplanten helpen bij het onderdrukken van onkruid, het vasthouden van vocht in de bodem en het creëren van een gevarieerd ecosysteem. In dit artikel geven we je tips en advies om je bodembedekker een goede start te geven!

Selecteer de juiste bodembedekker

Het begint allemaal met het kiezen van de juiste bodembedekker voor de specifieke omstandigheden in je tuin en de gekozen plek. Denk aan factoren zoals de hoeveelheid zonlicht, bodemtype en vochtigheid van de grond. Voor schaduwrijke plekken kunnen bodembedekkers zoals de maagdenpalm (vinca) geschikt zijn, terwijl zonnige gebieden kunnen profiteren van kruipende Veldbies. Houd rekening met deze factoren bij de keuze van een bodembedekker voor je tuin.

Vlambloem als bodembedekker

Belangrijk voordat je begint

Je bij ons bestelde bodembedekkers zijn enige tijd onderweg geweest. Pak ze daarom bij ontvangst direct uit en verwijder alle verpakkingsmaterialen (laat de kweekpot wel zitten). Geef de bodembedekkers direct water om uitdroging te voorkomen. Ga je ze niet direct planten? Zet de planten op een plek met voldoende schaduw. Vermijd direct zonlicht, wind of extreme temperaturen tijdens deze tijdelijke opslag.

Wanneer bodembedekkers aanplanten

Het beste moment voor het aanplanten van bodembedekkers is in het voorjaar of het vroege najaar. Door de planten in deze periode aan te planten hebben ze voldoende tijd om te wortelen tijdens gematigde weersomstandigheden. Vermijd het planten tijdens periodes van intense hitte of vorst.

De juiste standplaats voor bodembedekkers

Een zorgvuldig gekozen standplaats legt de basis voor een weelderig bodembedekking in jouw tuin. Houd rekening met de specifieke lichtbehoefte van de bodembedekkers en plaats ze in de volle zon of schaduw, afhankelijk van hun voorkeur. Houd daarnaast de bodemvochtigheid nauwlettend in de gaten. Houd hierbij rekening met de unieke vochtbehoefte van je gekozen bodembedekker. Bescherm de planten tegen extreme weersomstandigheden door een locatie te kiezen die hen beschermt tegen harde wind of intense hitte.

Sedum 'Yellow Queen' als bodembedekker

Bodembedekkers aanplanten stappenplan

Zo, nu is dan eindelijk de tijd gekomen om de bodembedekkers daadwerkelijk te planten. Volg hierbij ons handige stappenplan. Door deze stappen te volgen, leg je een solide basis voor een gezonde groei van de bodembedekkers in je tuin.

Stap 1: bodemvoorbereiding

Bodembedekkers gedijen het beste in gezonde, goed doorlatende grond. Om je bodembedekkers de beste start te geven is het essentieel om de bodem goed voor te bereiden en ze een goede basis te geven. Verwijder onkruid grondig en verbeter de bodemstructuur door gebruik te maken van Pokon tuinplanten grond. Deze aanplantgrond bevat hoogwaardige grondstoffen waardoor vocht en voedingsstoffen beter worden vastgehouden.

Stap 2: bodembedekkers planten

Nu de bodem klaar is, kunnen de planten in de grond worden geplaatst. Besteed bij het aanplanten aandacht aan de juiste plantdiepte en houd de juiste afstand aan tussen de planten. Beide factoren dragen bij aan de gezonde ontwikkeling van de planten.

Wat is de juiste diepte?

Bodembedekkers plant je net als veel andere planten, even diep als de hoogte van de kluit. Dit voorkomt verstikking van de stengels en bevordert een gezonde wortelgroei.

Wat is de aanbevolen plantafstand?

Houd rekening met de aanbevolen plantafstanden voor de gekozen bodembedekker. Te dicht planten kan leiden tot concurrentie om voedingsstoffen en ruimte. Te ver uit elkaar planten heeft mogelijk niet het gewenste bedekking effect of het kan langer duren voor dit bereikt is. Zorg voor een evenwichtige verdeling en houd rekening met de uiteindelijke spreiding van de planten. Een evenwichtige verdeling volgens de aanbevelingen zorgt voor een optimaal resultaat en een weelderige bodembedekking. Plant de bodembedekkers volgens onderstaand schema:

Aantal bodembedekkers per 1m2

Stap 3: water geven

Geef direct na het planten water. In de eerste periode na het aanplanten hebben bodembedekkers regelmatig water nodig om de wortels te helpen vestigen. Zodra ze goed gevestigd zijn, kunnen veel bodembedekkers redelijk goed tegen droogte. Blijf met enige regelmaat water geven om een gezonde groei te behouden.

Stap 4: voeg eventueel een mulch laag toe

Een laag mulch rond de bodembedekkers helpt de bodem vochtig te houden, onderdrukt onkruidgroei en verbetert de bodemstructuur. Daarnaast heeft mulchen een isolerend effect, wat gunstig kan zijn voor de wortels van de bodembedekkers.

Tip:

Bij mulchen wordt een laag materiaal aangebracht op de bodem rond planten. Deze laag, bekend als mulch, heeft voordelen voor de gezondheid van de tuin en planten. Er zijn verschillende soorten mulch beschikbaar, waaronder organische materialen zoals compost, stro, houtsnippers, bladeren en grasresten, evenals anorganische materialen zoals steenslag of grind.

Lonicera nitida 'Maigrün'

Stap 5: onderhoud en verzorging

Bodembedekkers zijn de ideale tuinplanten voor de 'makkelijke' tuin. Niet alleen houden ze onkruid tegen, maar ze hebben ook nog eens weinig onderhoud nodig. Snoei de bodembedekkers af en toe om een nette uitstraling te behouden en om overmatige groei te voorkomen. Bemest de bodembedekkers daarnaast jaarlijks met Pokon Tuinmest om gezonde groei te bevorderen.

Signaleren van problemen bij bodembedekkers

Na het aanplanten is de zorg voor bodembedekkers nog niet klaar. Eenmaal geplant is het namelijk belangrijk om de gezondheid van de bodembedekkers in de gaten te houden. Zie je bijvoorbeeld verkleurende bladeren of groeit de plant niet goed? Houd deze signalen in de gaten zodat je tijdig passende maatregelen kan nemen. Hieronder zetten we een aantal signalen voor je onder elkaar die aangeven dat je bodembedekker het niet goed doet.

  • Bodembedekker groeit langzaam of geeft geen nieuwe groei
  • Dit kan duiden op ongunstige groeiomstandigheden, zoals een gebrek aan voedingsstoffen, water of zonlicht.

  • De bladeren verkleuren
  • Een tekort aan voedingsstoffen, ziekte of teveel zonlicht kunnen invloed hebben op de bladkleur. Het blad kan gaan verwelken of bruine vlekken krijgen.

  • Groei van overmatig onkruid
  • In sommige gevallen kan zich (veel) onkruid vormen rondom de bodembedekker. Onkruid kan ontstaan doordat de bodembedekker nog niet goed is aangeslagen. Ook een probleem in groeiomstandigheden, denk aan onjuiste bodem of standplaats, kan ervoor zorgen dat de bodembedekker niet goed groeit.

  • De bodembedekker bedekt de bodem niet goed
  • Kale plekken tussen de planten kunnen ontstaan door ongelijke groei, onvoldoende planten per vierkante meter of onvoldoende bodem voorbereidingen waardoor de planten niet voldoende voedingsstoffen krijgen.

  • De bodembedekker verliest veel blad
  • Het verlies van bladeren is vaak een teken van ziekte, plagen of ongunstige weersomstandigheden.

  • Stengels worden dikker
  • Dikker wordende stengels kunnen ontstaan door overmatige concurrentie om voedingsstoffen of ongunstige groeiomstandigheden.

    Mijn plant is ziek, wat nu?

    Zodra je een van deze signalen herkent bij je bodembedekker is het raadzaam de oorzaak van het probleem te achterhalen. Het aanpassen van een van deze factoren kan helpen de gezondheid en groei van de bodembedekker te verbeteren. Mogelijke aanpassingen zijn het toevoegen van meststoffen bij voedingstekorten, geef water bij droogte, verwijder onkruid, plant meer bodembedekkers om kale plekken te voorkomen, verplaats de plant eventueel naar een plek met meer zon of schaduw en voer regelmatig onderhoud uit. Denk hierbij aan het verwijderen van oud blad en het toevoegen van een verse mulchlaag.

    Geschreven door: Vincent Productspecialist