Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Het aanplanten van vaste planten doe je zo!

17 november 2023
Leestijd: 5 minuten

Vaste planten zijn een prachtige aanvulling op elke tuin. Met de grote diversiteit in (bloem)kleur en hoogte brengen ze je tuin tot leven en geven het structuur. Bovendien komen de planten jaar na jaar terug en geven jarenlang plezier. Een goed begin is het halve werk gaat ook op voor vaste planten. Geef vaste planten de juiste zorg bij het aanplanten en ze zullen je belonen met een rijke en gezonde bloei. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je vaste planten aanplant en verzorgt. Daarnaast is er aandacht voor de juiste standplaats en hoe je signalen kunt herkennen dat jouw vaste planten wat extra zorg nodig hebben.

Belangrijk voordat je begint

Voordat de vaste planten een plekje in jouw tuin hebben gevonden, hebben ze al een behoorlijke reis achter de rug. Tijdens het transport hebben de tuinplanten waarschijnlijk wat vocht verloren en hebben daarom extra aandacht nodig. Zorg ervoor dat je de verpakking direct na levering verwijdert en geef de planten ruim voldoende water. Het is raadzaam om de vaste planten zo snel mogelijk te planten. Dit zal de planten helpen met het herstel en een gezonde start te maken in zijn nieuwe omgeving.

Vaste planten in de tuin

Wanneer vaste planten aanplanten

Je geeft je vaste planten de beste start als je ze aanplant tijdens de lente of de herfst. Tijdens deze perioden is de temperatuur mild en de grond vochtig. De ideale omstandigheden voor wortelgroei. De vaste planten kunnen in deze periode goed wortelen voordat ze worden blootgesteld aan winterkou en zomerhitte. Door aan te planten tijdens vorst en hoge temperaturen kan schade ontstaan bij de planten. Voldoende vocht direct na het aanplanten is daarnaast belangrijk om de planten een goede start te geven.

De juiste standplaats voor je vaste planten

Het kiezen van de juiste standplaats is een cruciale stap bij het planten van vaste planten. Elke vaste plant heeft specifieke eisen wat betreft zonlicht en bodemtype. Hieronder geven we enkele richtlijnen voor het bepalen van de juiste standplaats:

  1. Zonlicht: Bepaal of de vaste planten volle zon, halfschaduw of schaduw nodig hebben en plaats ze op de juiste plek.
  2. Bodemtype: Zorg ervoor dat de grond in de gekozen locatie geschikt is voor de gekozen vaste planten. Sommige vaste planten geven de voorkeur aan goed doorlatende grond, terwijl andere beter gedijen in vochtige bodems.

De juiste standplaats voor vaste planten

Vaste planten aanplanten stappenplan

Nu je de juiste standplaats hebt gekozen, is het tijd om de vaste planten daadwerkelijk te planten. Volg hierbij ons handige stappenplan:

Stap 1: voorbereiding van de plantplaats

  • Graaf een gat, twee keer zo breed en diep als de wortelkluit van de vaste planten. Maak de aarde goed los.
  • Verwijder onkruid, wortels, stenen en andere puin uit het gat.
  • Meng de bodem met Pokon aanplantgrond voor planten, hagen & bomen om de bodemkwaliteit te verbeteren.

Stap 2: het planten van de struik of heester

  • Verwijder de kweekpot. Doe dit voorzichtig om schade aan de wortels te voorkomen.
  • Plaats de vaste planten in het gat. Houd hierbij de juiste hoogte aan door de bovenkant van de wortelkluit gelijk te houden met het grondoppervlak.
  • Vul het gat met aan met potgrond en druk lichtjes aan om zo luchtbellen te verwijderen.

Stap 3: water geven

Geef de planten direct na het aanplanten voldoende water om de grond te verzadigen. Hiermee wordt de wortelgroei bevorderd en kunnen de planten stevig gaan wortelen.

Water geven vaste planten
Vaste planten aanplanten

Tip:

Ga je aanplanten tijdens warm weer? Houd je planten goed in de gaten en geef in de periode na aanplanten extra water. Doe dit bij voorkeur 's ochtends of 's avonds om verbranding van bladeren door de zon te voorkomen. Geef ruim water zodat het vocht diep doordringt tot de wortelzone. Voeg eventueel mulch toe om vocht vast te houden. Houd de bodem vochtig maar niet doorweekt. Een sterke start met goede hydratatie bevordert gezonde groei en vergroot de kans op het aanslaan van de planten.

Stap 4: onderhoud en verzorging

Met het aanplanten van je nieuwe vaste planten is het begin gemaakt van een groen paradijs. Hierna is het belangrijk om regelmatig voldoende water te geven. Vergeet je planten vooral tijdens droge periodes niet. Hoeveel water vaste planten nodig hebben verschilt per soort. Hieronder een aantal handige tips voor de juiste verzorging:

  • Zorg voor regelmatige, diepe bewatering. Geef liever regelmatig veel water in plaats van elke keer kleine beetjes.
  • Voeg een laag organisch materiaal, zoals bijvoorbeeld stro of bladeren, toe rond de planten zodat het vocht in de grond blijft en onkruidgroei tegen wordt gegaan.
  • Snoei de vaste planten volgens de richtlijnen. Verwijder uitgebloeide bloemen, dode bladeren en stengels om de planten gezond en mooi in vorm te houden.
  • Bemest je vaste planten jaarlijks voor een gezonde groei en volgens de aanbevelingen voor het specifieke type plant.

Help! Mijn vaste plant gaat achteruit

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan signalen die kunnen aangeven dat je vaste planten niet tevreden is met de omgeving. Let op tekenen zoals verwelkte bladeren, verkleuring, verminderde groei of een gebrek aan bloei. Deze symptomen kunnen duiden op problemen zoals onvoldoende water, ongeschikte bodemomstandigheden, plagen of andere stressfactoren. Het is raadzaam om deze signalen tijdig te signaleren en passende maatregelen te nemen. Zo kan je de gezondheid van je planten herstellen en ze helpen gedijen in je tuin.

Regelmatige monitoring en zorg zijn de sleutel tot het succesvol laten groeien van vaste planten in je tuin.

Geschreven door: Chevez Productspecialist